8 Haz 2016

Japonya Yemek Kültürü

Japonya Yemek Kültürü
 

Dünya yemek literatüründe özel bir yeri olan Japonya yemek kültürü deyince akıllara pirinç ve deniz ürünleri gelir. Yemeklerinde yağları ve baharatları az kullanmalarıyla bilinen Japonlar, uzun yaşamalarını da bu beslenme alışkanlıkları ile ilişkilendirirler.

Mutfak kültüründe besinlerin mümkün olduğunca doğal hâllerinde kalmalarına ve böylece besin değerlerini kaybetmemelerine özen gösteren Japonlar; toplum yapılarındaki sadelik anlayışını yemek kültürlerine de yansıtarak olabildiğince doğal beslenmeye özen gösterirler.

Japonya Mutfağı ve Pirinç

Japonlar için pirinç, yemeklerin yanında ekmek yerine tüketilen tamamlayıcı bir besin olarak görülür. Japonca'da “gohan” kelimesi, “haşlanmış pirinç” demektir. Ama Japonların yemek kültüründe o kadar çok yeri vardır ki haşlanmış pirincin, “gohan” sözcüğünü “yemek” anlamında da kullanırlar. Çünkü geleneksel Japonya mutfağı yemekleri, haşlanmış beyaz pirinçle servis edilir. Farklı malzemeler kullanılarak yapılan çeşit çeşit pilav taifleri yerine sadece haşlanmış pirinç vardır. "Gohan", orta ateşte haşlanan pirincin birkaç dakika demlenmesi ile hazırlanır; içinde tuz dahil hiçbir şey yoktur.

Japonya Yemek Kültüründe Deniz Ürünleri

Her ülkenin yemek kültürünü öncelikle coğrafi koşullar belirler. Japonya, bir ada ülkesi olduğu için doğal olarak deniz ürünleri de bu mutfakta oldukça fazla kullanılır. Denizden çıkan yosunlar bile Japon sofrasında yer alır. “Sashimi” denilen çiğ balıklara bu mutfakta sıkça rastlanır. "Sashimi" yapmak için taze balıklar ince ince dilimlenir, soya sosu ve "wasabi" ile servis edilir. Balığın hemen hemen her türü, geleneksel Japon mutfağında yer alır. Zehirli bir tür olan ve çok usta aşçıların hazırladığı, dolayısıyla da çok pahalı olan "fugu", bir çeşit yengeç eti olan "surimi" ve yılan balığı eti, bu mutfakta kullanılan deniz ürünlerinin sadece birkaçıdır. Ekmek kırıntılarına batırılarak kızartılan deniz ürünleri ve sebzeler, "tempura" adını alır ve bu yemek, Japonya'da en sevilen yiyecekler arasındadır. 


Deniz Ürünleri





En Ünlü Japonya Mutfağı Tarifleri

Japonların hemen hemen her öğün yedikleri "miso çorbası", prensip olarak ezilmiş soya fasulyesi macununun sıcak su ile karıştırılmasından oluşur. Soya da Japon mutfağının ana malzemelerinden biridir. Bazen sos olarak, bazen de sebze olarak tüketilir. "Tofu", soya sütünden ele edilen peynire benzer bir yiyecektir. "Soba" denilen çok ince kesilmiş erişte de ünlü tariflerden biridir. "Shojin-ryori" adı verilen vejetaryen yemeklerinde et, balık, soğan, sarımsak gibi ürünler kullanılmaz. Baklagiller ve meyveler kullanılarak hazırlanan bu yemeklerin de oldukça fazla meraklısı vardır.

Japon Yemeklerinin Servisi

Japonlar, yemeklerini genellikle renkli ve küçük kaplarda yerler. Oldukça estetik olan bu sunumlarda sadece tahta çubuklar (chopstick) değil; çatal, bıçak ve kaşık da kullanılır. “Waribashi” denilen ayrılmış çubuklar, tek kullanımlıktır. Yemeğe başlamadan önce bu çubuklar birbirinden ayrılır ve özellikle Japon pilavı bu çubuklarla yenilir.


tavuk yemekler
 
 
Japon mutfağının yanı sıra diğer ülke mutfaklarının da özelliklerini merak ediyorsanız Knorr'un hazırladığı www.herkessofraya.com adresini ziyaret edebilir; hem yeni mutfak kültürleriyle tanışabilir hem de yeni yemek tarifleri öğrenebilirsiniz.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SENDE KAZANMAK İÇİN ÖNCE BU SİTEYE KATIL SONRA YORUMUNU BIRAK HER YORUM BENİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR